Nyheder

Venstre afviser anklage mod Fogh

Udenrigsordfører, Michael Aastrup Jen-sen (V), har kun hovedrysten tilovers for påstandene om, at tidl. statsmini-ster Anders Fogh Rasmussen (V) har ind-gået en aftake med Tyrkiet til gengæld for posten som Natos generalsekretær.

"Bare fordi en tyrkisk viceudenrigs-minister har sagt det under et møde, så bliver det jo ikke sandt. Vi har ikke lavet nogle aftaler med Tyrkiet. Det har jeg i hvert fald ikke kendskab til," siger han. Lækkede dokumenter på WikiLeaks, tegner ellers et billede af, at Fogh Rasmussen er løbet fra konkrete løfter, han har givet Tyrkiet.

Som en forudsætning for, at tyrkerne ville godkende Fogh til jobbet, skal han angiveligt have lovet, at landet ville få posten som vicegeneralsekretær i Nato. Desuden skulle Danmark undersøge muligheden for at lukke den kurdiske tv-station ROJ-tv, der sender fra Danmark.

Men efterfølgende har Tyrkiske diplomater ifølge WikiLeaks holdt et møde med den amerikanske viceudenrigsminister, William Burns. Her fik han meldingen fra sin kollega fra Tyrkiet, Feridun Sinirlioglu, om, at løfterne aldrig blev holdt.

"Jeg tror, at det er en tyrkisk viceudenrigsminister, der skulle markere sig. Med mit kendskab til Anders Fogh Rasmussen har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at han har lavet en aftale," siger Michael Aastrup Jensen.

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) kalder det "utilstedeligt", hvis den påståede handel har fundet sted.

Siden det omtalte møde har Rigsadvokaten rejst tiltale mod ROJ TV efter terrorbestemmelsen. Tv-stationen anklages for at støtte den kurdiske oprørsgruppe PKK, der er på EU's terrorliste.