Nyheder

Lykketoft: Foghhandel utilstedelig

Det er helt utilstedeligt, hvis tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har efterladt et indtryk hos tyrkerne af, at han ville sørge for at få lukket den kurdiske tv-station ROJ-tv til gengæld for posten som Natos generalsekretær.

Så klar er meldingen fra tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S).

"Han har slet ikke bemyndigelse til at sige, hvad der skal ske med ROJ-tv. Det er et anliggende for domstolene og ikke for regeringen," siger han.

"Så hvis han har efterladt et indtryk hos tyrkerne af, at det var der styr på, og at det kunne man give i en handel, så er det helt utilstedeligt," fortsætter Lykketoft.

Og Mogens Lykketoft er overrasket over den påståede handel.

"Jeg synes, at det er et enestående eksempel i forhold til, hvad jeg kender. Der bliver lavet mange politiske handler, men det at inddrage et anliggende, som er uden for regeringens herredømme, er mærkeligt," siger han.

Det er lækkede dokumenter, som organisationen WikiLeaks har offentliggjort, der tegner et billede af, at Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er løbet fra konkrete løfter, han har givet Tyrkiet.

Som en forudsætning for, at tyrkerne ville godkende Fogh til jobbet, skal han angiveligt også have lovet, at Tyrkiet ville få posten som vicegeneralsekretær i Nato.

Tyrkerne har efterfølgende brokket sig over, at Foghs løfter aldrig er blevet indfriet. Det fremgår af et lækket referat fra den 18. februar i år, hvor tyrkiske diplomater havde et møde med den amerikanske viceudenrigsminister, William Burns.

Rigsadvokaten har dog i mellemtiden rejst tiltale mod ROJ TV efter terrorbestemmelsen. Tv-stationen anklages for at støtte den kurdiske oprørsgruppe PKK, der er på EU's terrorliste.