Nyheder

WikiLeaks: Fogh løb fra løfter

For at få tyrkerne til at acceptere den tidligere danske statsminister Andres Fogh Rasmussen som Natos generalsekretær, fik de to løfter.

Dels skulle Danmark undersøge muligheden for at lukke den kurdiske tv-station Roj, der sender fra Danmark.

Og dels skulle en tyrker udpeges som vicegeneralsekretær i Nato.

Det fremgår af et af de lækkede dokumenter som Wikileaks søndag aften offentliggjorde.

I et referat fra den 18. februar i år, hvor tyrkiske diplomater holder møde den amerikanske viceudenrigsminister Burns, beklager Tyrkiets viceudenrigsminister Sinirlioglu over, at løfterne aldrig blev holdt.

Den tyrkiske ambassadør i USA Tacan Ildem deltog også. Han gjorde opmærksom på at Danmark havde lovet at undersøge det juridiske aspekt ved at lukke Roj-TV. "Det mangler stadig at blive gjort," sagde han ifølge mødereferatet.

Den tyrkiske viceudenrigsminister fulgte op på ambassadørens kritik og mindede mødedeltagerne om POTUS-aftalen, hvoraf det fremgik at Tyrkiet ville få posten som vicegeneralsekretær, hvis de kunne stille med en kvalificeret person.

Posten gik i stedet til en tysker. "Vi formoder der er indgået en aftale mellem Rasmussen og Merkel," sagde Sinirlioglu og tilføjede: "Vi lod Rasmussen få posten son generalsekretær, fordi vi stolede på jer."

Du kan læse hele referatet af mødet ved at klikke på det øverste link i boksen "Se også" her til højre.