Nyheder

USA-diplomater udspionerede FN

USA's udenrigsminister Hillary Clinton beordrede sine diplomater til at skaffe oplysninger om ledelsen i FN, skriver den britiske avis The Guardian, som refererer til fortrolige dokumenter, der er lækket af netstedet WikiLeaks.

Clinton gav blandt andet amerikanske diplomater ordre om at skaffe biometriske data som fingeraftryk fra FN's generalsekretær Ban Ki-moon. Diplomaterne blev også bedt om at ind-samle tilsvarende oplysninger om Sik-kerhedsrådets repræsentanter fra Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien.

USA ønskede også detaljer om kommunikationssystemer, som ledende FN-bureaukrater benyttede. Washington skal også have ønsket ledende FN-ansattes kreditkortnumre, e-mailadresser, samt telefon og faxnumre.

Ønsket om biometriske data blev også sendt til en lang række ambassader.

Det hemmelige "nationale, menneskelige efterretningsindsamlingsdirektiv" blev sendt til USA's diplomater i FN og til 33 ambassader og konsulater, heriblandt London, Paris og Moskva.