Nyheder

Lækage-dokumenter 'hudløst ærlige'

Fortrolige dokumenter fra den amerikanske udenrigstjeneste er blevet offentliggjort fra det kontroversielle netsted WikiLeaks nogle timer inden den planlagte frigivelse af papirerne.

Blandt dokumenterne er der 297 dokumenter sendt fra den amerikanske ambassade i København til Washington.

Hovedparten er sendt i perioden fra 2009 og 2010.

De fleste 250.000 sider fra en ambassade er sendt fra Ankara i Tyrkiet. Her er tale om 7858.

WikiLeaks udsat for et massivt hackerangreb

Dokumenterne har WikiLeaks overdraget til medier som El Pais, Le Monde, Der Spiegel, The Guardian og New York Times. Derfor var det af mindre betydning, at WikiLeaks netsted blev udsat for et massivt dataangreb søndag eftermiddag.

De 250.000 offentliggjorte dokumenter byder blandt andet på interne amerikanske holdninger til udenlandske ledere samt følsomme oplysninger om våbensalg, olieindustrien, terrorisme og atomnedrustning, skriver New York Times søndag.

Tysklands kansler Angela Merkel er lidet kreativ

Dokumenterne viser, at Saudi-Arabien fortsat er hovedbidragyder til militante grupper som al-Qaeda, og at den kinesiske regering har stået bag en koordineret kampagne af computersabotage, rettet mod USA og dets allierede.

Amerikanske diplomater har sendt lidet smigrende beskrivelser af udenlandske ledere hjem til Washington ifølge Der Spiegel. Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy beskrives som kejseren uden klæder, Tysklands forbundskansler Angela Merkel er lidet kreativ.

Lækket kan koste menenskeliv

Både Det Hvide Hus og de britiske myndigheder advarede helt op til offentliggørelsen mod, at lækken og dokumenterne kunne være til fare for menneskeliv og skade internationalt samarbejde.

Den amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har da også straks reageret ved at fordømme WikiLeaks' handling, som betegnes som hensynsløs. Pentagon er straks gået i gang med foranstaltninger, der skal øge sikkerheden for hemmeligstemplet materiale.