For mange raske børn sendes til psykiater

Alt For mange raske børn bliver sendt til psykiater, selv om op mod hvert tredje barn ikke fejler noget.

Danske skolebørn, som ikke trives, bliver i stigende omfang betragtet som psykisk syge og henvist til børne- og ungdomspsykiatrien.

HĂ©r vurderer psykiaterne imidlertid, at op mod hvert tredje barn sandsynligvis ikke har en psykisk lidelse, skriver Dagbladenes Bureau.

- Flere og flere af de børn, vi får, tilhører ikke målgruppen, fortæller ledende centeroverlæge Jens Buchhave fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Risskov i region Midtjylland.

Her afviste psykiatrien sidste år ikke mindre end 1.300 børn og unge. Det svarer til omkring 35 procent.

- Behandlingen af de mange henvisninger involverer både speciallæger og andre faggrupper, og det kræver tid, som kunne have været brugt bedre, siger Jens Buchhave.

På landsplan blev der i 2009 henvist over 16.000 børn og unge til psykiatrien. Knap 4.000 blev samme år afvist alene på papirerne, men næsten 800 nåede på venteliste og til undersøgelse, før man kunne konstatere, at der ikke var grundlag for en diagnose.

I Region Syddanmark måtte psykiaterne sidste år bruge kostbar tid på at udrede - og afvise - næsten 1.000 af de knap 4.300 henviste børn og unge.

Hér efterlyser psykiatri- og socialdirektør Agnete Philipsen større omtanke hos både skoler, forældre og praktiserende læger, før man griber efter diagnoser, fordi et barn har det skidt.

- Mistrivsel og ondt i livet er ikke nødvendigvis lig med psykisk sygdom, siger hun.

/ritzau/