Nyheder

Kampen mod mårhunde skærpes

I løbet af denne måned håber Skov- og Naturstyrelsen at have en indsatsplan klar, så Danmark kan få udryddet den uønskede mårhund i 2015. Kampen skal blandt andet føres med kameraer.

Mårhunden er en invasiv art, som stammer fra Østasien. Rovdyret formerer sig hurtigt og er næsten altædende, og både jægere og fuglevenner hader den.

Mårhunden er nemlig en glimrende svømmer og kan svømme op til fem kilometer over åbent vand.

Derfor kan den i modsætning til ræven nå ud til fjerne øer med fuglekolonier af trængte arter som eksempelvis terner.

Der er ikke noget godt at sige om mårhunden

Mårhunden kan også være smittebærer af parasitter som dværgbændelorm. Der er faktisk ikke noget godt at sige om den overhovedet, mener vildtkonsulent Ole Daugaard-Petersen fra Skov- og Naturstyrelsen i Blåvandshuk.

"Og hvis det går tilbage med en fødekilde, så æder den bare frøer eller tudser, bær eller planter i stedet for. Den er lynhurtig til at tilpasse sig," siger vildtkonsulenten.

Der er til dato rapporteret om 42 sikre fund i Danmark, alle i Jylland, og de fleste i Nordvestjylland. Frygten er, at dyret breder sig til Fyn og Sjælland.

EU giver penge til bekæmpelse aaf mårhunde

Skov- og Naturstyrelsen har sammen med Sverige og Finland fået penge fra EU's Life-projekt til at bekæmpe mårhundene.

Der skal blandt andet opstilles kameraer i Østjylland og på Vestfyn for at registrere dyrene, og det er planen at udstyre indfangede individer med gps-sendere for at opspore artsfæller og slå dem ihjel.

I Skåne er der allerede opstillet 15 kameraer ved Hälsingborg og Øresundsbroen, oplyser Sydsvenskan.

Høringsfrist for indsatsplanen mod mårhunden udløb i denne uge. Målet er, at den skal være væk om fem år. Men biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening (DN) peger på, at det ikke kan lade sig gøre, så længe Justitsministeriet tillader dyrehandlere at sælge mårhunde, og så længe det er lovligt at have mårhunde som kæledyr.

DN har derfor skrevet til justitsminister Lars Barfoed (K) og bedt ham ændre lovgivningen.