Vejle-hval var verdens ældste hval

Finhvalen, der tidligere i år strandede i Vejle Fjord, er den ældste, videnskabeligt beskrevne hval i verden. Det skriver Lokal-Bladet Budstikken, der udkommer i Vejle og Fredericia. Det kom bag på mange, da Statens Naturhistoriske Museum i sidste uge slog fast, at finhvalen fra Vejle Fjord var over 100 år gammel og ikke kun de forventede 15-20 år.

"Ved at undersøge aminosyrerne i hvalens øjne er dens alder fastslået til et sted mellem 130 og 140 år," siger konservator Abdi Hedayat til Lokal-Bladet Budstikken.

"Og dét gør faktisk hvalen til den ældste, videnskabeligt beskrevne hval i verden," siger Abdi Hedayat.

Den gamle rekord tilhørte en 116 år gammel finhval, oplyser han.

Grønlandshvaler måske ældre

Ifølge Abdi Hedayat findes der ganske vist historier om grønlandshvaler med flere hundrede år gamle harpunspidser i sig. Men de er aldrig blevet undersøgt videnskabeligt.

Selvom hvalen var gammel, var den ikke ret stor: "Kun" 17 meter, hvilket er syv meter mindre end de største, kendte eksemplarer.

"Men noget tyder på, at hvalen måske har haft gigt eller knogleskørhed, som måske har gjort, at den er blevet mindre i sin alderdom. Men det ved vi ikke med sikkerhed endnu," siger Abdi Hedayat.