Nyheder

DF: Espersen svarede forkert

Den konservative formand Lene Espersen svarede direkte forkert, da hun i maj sidste år svarede på spørgsmål om betaling til private sygehuse i folketingssalen. Og dermed har hun brudt ministeransvarlighedsloven.

Konklusionen kommer fra Dansk Folkepartis gruppeformand Kristian Thulesen Dahl, efter Espersen fredag var i et samrådet i Folketingets finansudvalg.

- Jeg mener, hun har svaret forkert, siger Kristian Thulesen Dahl og lægger dermed op til at udtale en hård kritik af udenrigsministeren.

- Der er baggrund for at levere en ret kraftig kritik for at indskærpe over for ministre, at når de går i folketingssalen og svarer på spørgsmål, så skal de svare korrekt og fyldetsgørende. Vi kan ikke acceptere en situation, hvor der er risiko for, at ministre ikke gør det, siger Kristian Thulesen Dahl.

Espersen foreslog i marts sidste år at sætte taksterne til privathospitaler ned med 25 procent. Men da SF's sundhedsordfører Jonas Dahl den 13. maj 2009 spurgte Lene Espersen, hvilke beregninger der lå til grund for hendes forslag, svarede hun, at det var den konservative folketingsgruppe, der stod bag.

Nu erkender hun, at hun havde fået tallene fra Sundhedsministeriet, og det er ifølge Kristian Thulesen Dahl en alvorlig sag.

- Jeg mener, at man må lægge til grund, at inden hun går i folketingssalen i maj, ved, at der ligger de her vurderinger i Sundhedsministeriet. Så skal det skinne igennem i folketingssalen. Spørgsmål: Er det at vildlede?

- Ja, det er en grad af at vildlede. Og det er også derfor, vi skal behandle det politisk og kritisere det i en beretning. Hun giver ikke de oplysninger, hun øjensynligt har, siger Kristian Thulesen Dahl.

Spørgsmål: Har hun så brudt ministeransvarlighedsloven?

- Det gør hun i et eller andet omfang, når man ikke svarer fyldetsgørende på spørgsmål i Folketinget. Ministeransvarlighedsloven er ret klar og siger, at ministre skal svare korrekt og fyldestgørende på spørgsmål i Folketinget, siger Kristian Thulesen Dahl.