Nyheder

Løkke lover bedre hjælp til krigsveteraner

Der er behov for bedre hjælp og støtte til de soldater, som vender hjem efter dansk krigsindsats i udlandet med fysiske og psykiske skader.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale til Folketinget.

Statsministeren erkender, at der er behov for mere hjælp, men lover, at den er på vej i regeringens veteranudspil, som kommer i næste uge.

- Mange udsendte vender berigede hjem fra internationale operationer. Andre vender hjem med ar på sjæl og krop. Dem skal vi give den støtte, de har brug for. Det skal vi blive bedre til. Vi skal anerkende veteranernes indsats, siger statsministeren.

Konkret vil regeringen ifølge Lars Løkke sikre, at soldater med varige men får den bedste hjælp.

- Hvis en rask og rørig unge mand har mistet et ben, skal vi gøre det yderste for, at han får muligheden for at få et aktivt liv tilbage.

- Vores tilbud skal have rødder i en dybere forståelse af de traumer og fysiske skader, som voldsomme hændelser under international udsendelse kan give, siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringens hjælp til netop psykisk skadede soldater har gennem længere tid været kritiseret.

I talen slår statsministeren igen fast, at det er planen, at der ikke skal være danske kamptropper i Afghanistan efter 2014.

- Det er mit ønske, at vi ikke har danske kamptropper i Afghanistan efter 2014. Og i tiden frem til 2014 skal der ske et gradvist skifte i den danske indsats fra kamp til træning og støtte, siger Løkke.

Han forventer, at Nato-topmødet til november vil fastlægge nogle pejlemærker for, hvordan overdragelsen til afghanerne skal foregå.

/ritzau/