Løkke: Danmark skal være olie-fri i 2050

I 2050 skal Danmarks energiforsyning være helt omstillet, så fossile brændstoffer ikke længere bliver anvendt.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale til Folketinget tirsdag.

- Jeg vil allerede nu sætte pejlemærket for regeringens arbejde: Det er regeringens mål, at Danmark i 2050 er uafhængig af olie, gas og kul, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Dermed overtager regeringen for første gang den målsætning, som Klimakommissionen fremlagde i sidste uge.

Lars Løkke Rasmussen vil dog endnu ikke sige noget om, hvordan regeringen vil opfylde målsætningen om at udfase olie, kul og gas.

- Vi vil ikke fremlægge en plan, som ned til sidste komma fastlægger indsatsen frem til 2050. Hvem kunne i 1970 forudse, at internet og mobiltelefoner ville revolutionere vores kommunikation?

- Når vi fastlægger de kommende års energipolitik, er vi nødt til at tage højde for, at vi ikke kender fremtidens teknologi, siger Løkke.

Regeringen vil nu bruge de kommende måneder på at konkretisere, hvordan Danmark kan nå målet. Men han løfter dog noget af sløret for, hvad det er regeringen vil satse på.

- Vi skal udbygge den vedvarende energi markant. Vi skal bruge mere vind, mere biomasse og flere elbiler. Vi skal blive endnu bedre til at spare på energien, siger Løkke.

Han opremser tre pejlemærker for regeringens klimaindsats:

- For det første skal vi vælge løsninger, hvor vi får mest for pengene. For det andet må vi ikke sætte vores konkurrenceevne og beskæftigelse over styr. For det tredje kan vi ikke udskrive en regning til nye initiativer uden at have finansieringen på plads.

Som statsministeren meldte ud allerede i sidste uge vil regeringen også arbejde for, at EU reducerer CO2-udledningerne med 30 procent i 2020, uanset udfaldet af de globale klimaforhandlinger.

/ritzau/