Kongelig sex får museum til at aflyse

Museet Den Gamle By i Århus aflyser udstillingen af den kontroversielle kunstnergruppe Surrends satiriske plakater. Det sker i kølevandet på sagen om Surrends plakat af kongefamilien i et sexorgie med titlen "Dusken er tilbage".

Efter planen skulle Dansk Plakatmuseum, en afdeling under den Gamle By, åbne en udstilling af Surrends plakater den 13. oktober, men den er nu aflyst. Årsagen er, at gruppen ifølge museet har brudt en aftale.

"Udstillingens kurator oplyser, at det ved aftalens indgåelse direkte var et ønske fra Surrends side, at udstillingen skulle være retrospektiv," siger Thomas Bloch Ravn, direktør ved Den Gamle By, i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Den aftale har Surrend brudt ved 13. september offentligt at meddele, at udstillingen nu også skulle omfatte en på det tidspunkt endnu ikke færdig, "satirisk" og "meget pornografisk" plakat med kongehuset," siger han.

Det er ren censur

Jan Egesborg, der sammen med Pia Bertelsen står bag kunstnergruppen Surrend, siger til nyhederne.tv2.dk, at der er tale om ren censur fra Gamle Bys side.

"Vi har aldrig, hverken mundligt eller skrigtligt indgået en aftale med Den Gamle By. Vi har derfor hyret den førende ekspert i ytringsfrihed, advokat Tyge Trier. Han har nu bedt Den Gamle By om at fremsende dokumentation for den påståede aftale," fortæller Jan Egesborg.

Reaktionerne på plakater er kommet bag på Surrend

Det er bestemt ikke første gang at Surrend formår at provokere. Deres plakate har skabt debat i både ind- og udland.

Det er heller ikke første gang at det danske kongehus er målet for Surrends provokerende plakater. De lavede en plakat med en rød Kronprins Frederik uden tøj på i forbindelse med hans kandidatur til Den Olympiske Kommite,og op til Dronning Magrethes 70 års fødselsdag i april, kom Surrend med en plakat der opfordrede til at aflive kongefamiljen.

"De to plakater vakte ikke meget røre, og derfor er det kommet helt bag på os at den nye plakat har skabt en så voldsom reaktion," fortæller Jan Egesborg.

Surrends hjemmeside er hacket

Selvom Den Gamle By har valgt at aflyse udstillingen med Surrend, vil offentligheden alligevel få den famøse plakat at se.

"Så snart dønningerne omkring Den Gamle Bys aflysning har lagt sig, vil vi lede efter et andet sted, hvor vi kan få lov til at udstille plakaten," forsikre Jan Egesborg.

"Lige nu kan vi ikke engang vise plakaten på vores egen hjemmeside. Vores side er blevet hacket, så vi ikke selv har adgang til den", siger Jan Egesborg. Han mistænkter personer fra Rusland for at hacke hjemmesiden.

"Vi har tidligere oplevet hackere fra Rusland forsøge at ødelægge vores hjemmeside, da vi havde lavet en kritisk plakat om den tidligere russiske præsident Putin," forklarer Jan Egesborg.