Nyheder

Livsfarligt at cykle til musik

Stadig flere danskere cykler rundt med musik i ørene. Nu dokumenteres det for første gang, at det øger risikoen ulykker, skriver Jyllands-Posten.

Har man musik i ørerne, taler i mobiltelefon eller sms'er, er risikoen mindst 1,4 gange større for at komme galt af sted i forhold til cyklister, der ikke hører musik eller bruger mobiltelefonen.

Unge mellem 12 og 17 år har mere end dobbelt så stor risiko for at blive involveret i en cykelulykke som dem over 35 år.

Og kører man med musik i ørerne i storbyer, er risikoen hele 2,5 gange større.

Det viser en undersøgelse fra DTU Transports hollandske søstertjeneste, Swov.

"Det er mig bekendt første gang, at det dokumenteres, at det øger risikoen for uheld at cykle med musik i ørerne eller bruge mobiltelefon, siger Mette Møller, seniorforsker på DTU Transport," til Jyllands-Posten.

"Man bruger hørelsen til at orientere sig i trafikken, for eksempel om der kommer en lastbil eller et udrykningskøretøj bagfra. Hvis man har musik i begge ører, lukker det trafikstøj ude, og dermed mister man en vigtig orienteringssans. Det fjerner en del af opmærksomheden, og manglende opmærksomhed er en af de hyppigste årsager til ulykker," fortsætter Mette Møller.

Lytter du til musik når du cykler. Skriv din kommentar under artiklen.