Raketeventyrere prøver igen om ni måneder

Den danske rumraket kommer ikke op at flyve med det første efter søndagens mislykkede forsøg. I stedet vil folkene bag projektet prøve igen til juni næste år.

Næste mission for det danske rumeventyr kommer til at finde sted til juni næste år.

Det slår amatørraketbyggerne fast, efter at det søndag mislykkedes at sende raketten i luften i farvandet ud for Nexø. Efter det fejlslagne forsøg har man droppet at prøve lykken, før den nuværende opsendelsestilladelse udløber den 17. september.

- Den snak, vi har haft, antyder, at vi ikke får raketten op i vinduet frem til den 17. Det kan vi hverken magte teknisk som organisatorisk, siger en af raketbyggerne Kristian von Bengtson.

- Nu har vi en raket, der er klar, så den vil vi bruge i det næste opsendelsesvindue, som er i juni næste år. Der skal lige laves nogle ændringer, men ellers er raketten klar, og den skal naturligvis bruges, fortsætter han.

Det var manglende strøm til en føntørrer, der betød, at raketten ikke lettede fra jorden. Føntørreren skulle have holdt en ventil til den flydende ilt varm, så den ikke frøs fast.

På trods af det mislykkede forsøg er Kristian von Bengtson positiv, når han skal se tilbage på forløbet op til den planlagte opsendelse.

- Selvfølgelig kan man evaluere og se på, hvad man kan ændre til næste gang. Men vi har lært, at vi har formået at lave en raket med mange tusinde dele, der virkede - lige på nær én, siger han og uddyber:

- I rumfart er det typisk, at når én del ikke virker, så flyver tingene ikke. Men det er en del af spillet. Det er vi klar over, og derfor er vi hverken nedtrykte eller bekymrede, siger Kristian von Bengtson.

/ritzau/