Nyheder

Globalt: Vedvarende energi stiger

De globale investeringer i vindkraft, biomasse, solceller og andre former for vedvarende energi er de seneste fem år steget fra 200 millioner kroner til knap 1000 milliarder kroner. Over 100 lande har nu politikker eller støtteordninger til fremme af vedvarende energi. Det er en fordobling på fem år, skriver Nyhedsbladet Dansk Energi.

Den dramatiske vækst fortsatte ifølge rapporten "Renewables 2010 Global Status Report" i 2009 - uanset økonomisk krise, lave oliepriser og manglen på en ny klimaaftale.

Ikke kun udvikling i rige lande

Væksten er kun afmattet en smule, og en række EU-lande samt USA og Kina tordner af sted.

Der blev i 2009 opstillet rekordmange vindmøller og solceller. I både USA og EU stod vedvarende energi for over halvdelen af den nye elkapacitet.

Men væksten sker ikke kun i de rige lande, viser den nye rapport. Udvikling og opstilling af teknologier i vedvarende energi er ikke længere begrænset til den industrialiserede verden. Over halvdelen af den eksisterende VE-kapacitet befinder sig nu i udviklingslandene, ifølge den nye rapport.

Boomet i grønne teknologier sker i alle sektorer: Elproduktion, opvarmning, køling og brændsler til transport. Særlig strålende er udviklingen inden for solceller tilsluttet elnettet med en væksten i nu 10 år på i snit 60 procent om året.

Vindkraften har vækstrater på 27 procent om året, ætanol med 20 procent og solvarme til varmt vand med 19 procent årligt ifølge rapporten.