Nyheder

Raketamatører skal hjem på job

Verdens første amatørraket skulle have været affyret ud fra Bornholm. Men det blev en fuser. Missionen er udskudt, da folkene bag skal på arbejde mandag

Spændingen var på bristepunktet. 10, 9, 8, 7... 1. Men ingenting skete.

Kun en lille røgsky fra nederste del af raketten kunne tilskuerne se, da den danske amatørraket søndag skulle sendes op ud for Bornholm.

De første meldinger lød på et dårligt batteri. En mand trodsede alle regler om "aldrig at gå tilbage til en fuser" og sejlede ud til raketten. Og nu er affyringen udskudt på ubestemt tid, fordi de involverede skal på arbejde i morgen, mandag.

- Det er hundrede procent sikkert, at den ikke kommer i luften i dag, lyder meldingen fra en af de to skibsbyggere på skibsradioen på presseskibet.

De to frivillige raketbyggere, Kristian von Bengtson og Peter Madsen, må dermed vente med at få forløsning for de to et og halvt års hårdt arbejde, som de har lagt i projektet.

Nu er der blevet sendt op til flere hurtigbåde af sted mod Nexø, så folk kan komme tilbage på arbejde mandag.

Forinden var der lagt op til en stolt dag i nationens historie. Opsendelsen skulle ligefrem skrive verdenshistorie, da det er den første affyring af en amatørraket i den størrelse nogensinde.

Målet med prøveopsendelsen var at lægge fundamentet for om få år at kunne sende en bemandet rumraket op.

- Men vi er stadig på et meget tidligt plan, sagde formanden for Dansk Selskab for Rumfartsforskning, Steen Eiler Jørgensen, til TV2 News inden opsendelsen fra affyringsrampen ud fra Danmarks nye rakethovedstad, Nexø, blev udskudt.

Det udskudte projekt blev også kaldt en revolution. Ikke i teknisk forstand, men fordi Danmark som blot det fjerde land kunne indskrive sig som rumfartsnation i selskaber med mastodonter som USA, Kina og Rusland.

/ritzau/