Nyheder

Råmælk kan skabe ost i topkvalitet

Mange små danske mejerier går imod discountbølgen og vil starte produktion af såkaldte gourmetoste med et unikt smagsmønster.

I praksis er det oste baseret på råmælk. Det vil sige mælk, der ikke er pasteuriseret (varmebehandlet).

Brugen af den slags råvarer er forbudt i dag, men efterhånden udbredt i f.eks. Frankrig. Og hidtil har risikoen for at blive syg efter at have spist ost baseret på den rå mælk været en barriere for den slags kvalitetsoste.

Flere og flere mindre mejerier med stormejeriet Arla i førerrollen håber snart, det bliver muligt at lave ost af råmælk.

Hvis myndighederne giver grønt lys, vil der inden for en overskuelig fremtid dukke adskillige danske råmælksoste op på markedet, skriver bladet Mejeri.

I juni indsendte Arla Foods en formel ansøgning til Fødevarestyrelsen om dispensation til at producere en fast, gul ost af upasteuriseret mælk på Tistrup Mejeri ved Skive.

Og mens Arla venter på svar, melder flere danske mejerier sig nu på banen: Det er Sønderhaven Gårdmejeri, Knuthenlund Gods og Osted Mejeri. De arbejder alle med konkrete planer om at starte produktion af råmælksost.

Dertil overvejer yderligere fem mejerier en produktion på længere sigt. Det er Them Andelsmejeri, Naturmælk, Ingstrup Mejeri, Thise Mejeri og Tebstrup Gedeosteri.

Kokken Claus Meyer siger, at han har talt med Arla om råmælksoste de seneste fem-seks år.

- En produktion af danske råmælksoste vil medføre større mangfoldighed og større skønhedshøjde i den danske mejerisektor. Samtidig vil prisdannelsen trække flere aktører til, så vi kommer til at opleve nye spændende måder at fremstille ost på, siger Claus Meyer.

Han er overbevist om, at der på trods af de økonomisk stramme tider nok skal være et marked for den type specialoste.

/ritzau/