Nyheder

Finhvalens hjerte scannet i dag

"Normalt skanner vi mennesker, så det er lidt af en usædvanlig patient."

Sådan lyder det fra overlæge Morten Bøttcher fra Skejby Sygehus, efter han i dag gennemførte en CT-skanning af det 200 kilo tunge hjerte fra finhvalen, som tidligere på sommeren strandede ved Vejle.

Hjertet har ligget i en konserveringsvæske, for at det ikke skulle gå i opløsning, og det gav forskerne en ekstra udfordring:

"Når hjertet ligger i sådan en balje, så bliver det fyldt med væske. Faktisk var det så tungt, at vi måtte køre det udenfor og få en vognmand til at hejse det op, så vi kunne skære det i to enorme stykker, som vi puttede i hver sin hospitalsseng og kørte over til skanneren," siger Morten Bøttcher.

10.000 billeder af hjertet på plads

Selve skanningen gik dog fint, og lægerne fik taget 10.000 billeder af det enorme hvalhjerte, som nu er tilbage i konserveringsvæsken. Planen er, at hjertet skal udstilles, når forskerne er færdige med vævsprøver og andre undersøgelser.

Selvom hvalhjertet er 600 gange så stort som et menneskehjerte, så kan det give vigtige informationer i kampen mod blodpropper.

Hvaler og mennesker har nemlig samme blodtryk, men hvaler lever under højt tryk og med meget lidt ilt. Det kan give ny viden, som kan hjælpe patienter med hjerteproblemer og blodpropper.

Hval kommer efter giraf og slange

"Hvis man får en blodprop eller har en hjertesygdom, vil der også være meget lidt ilt til hjertet, og det har hvalen fundet en smart løsning på. Derfor vil vi meget gerne se, hvordan hvalens hjerte er opbygget," siger Morten Bøttcher.

Han understreger dog, at der er tale om grundforskning, så hjertepatienter skal ikke forvente en ny mirakelkur inden for de næste måneder.

Det er ikke første gang, at lægerne på Skejby undersøger eksotiske patienter. Tidligere har lægerne også set på slange- og girafhjerter.