Nyheder

Det første veteranhjem for soldater åbner

Traumatiserede danske soldater får langt bedre mulighed for hjælp, når et nyt veteranhjem som det første af tre åbner tirsdag i Fredericia.

Danmarks første veteranhjem for hjemvendte soldater åbner tirsdag i Fredericia. Om kort tid følger yderligere to veteranhjem i Aalborg og på Frederiksberg.

Hjemmene slår dørene op for alle soldater. Men det er især de soldater, der vender alvorligt traumatiserede hjem med mentale problemer, som veteranhjemmene håber at kunne hjælpe.

- Jeg vil anslå, at fem procent af de udsendte soldater, der er kommet hjem siden krigen på Balkan, er traumatiserede, selvom det ofte viser sig med års forsinkelse, siger bestyrelsesformand Carl Bratved fra det nye veteranhjem i Fredericia og fortsætter:

- Mange af dem sidder i små lejligheder alene, hvis de ikke allerede er smidt ud og bor på herberg. De åbner ikke posten og er ofte røget helt ud af systemet. Vi håber at få nogle af dem i tale blandt andet i samarbejde med foreningen Krigsveteraner og pårørende.

Når Danmark ikke for længst har fået veteranhjem, mener han, det skyldes en manglende forståelse hos både befolkningen, forsvaret og regeringen af de massive problemer, mange soldater vender hjem med.

- Vi er et land, som ikke havde været i krig siden 1864, før vi begyndte at involvere os i internationale opgaver og føre krig. Derfor har der ikke været en erkendelse af de traumer, det giver soldaterne, siger Carl Bratved.

De nye døgnåbne soldaterhjem er betalt af fonden Realdania, mens Forsvarsministeriet tager sig af driften.

- Det er vigtigt, at soldater, der har siddet og kukkeluret alene længe med deres problemer, aldrig møder en lukket dør, når de tager sig sammen til at gå herhen. Der er også mulighed for, at de kan bo her på aflastning i en periode, siger Bratved.

Veteranhjemmet på Frederiksberg åbner 31. august med deltagelse af bl.a. forsvarsministeren, og det sidste åbner i Aalborg i oktober eller november.

/ritzau/