Nyheder

Krigsveteraner venter år på sagsbehandling

Krigsveteraner med psykiske lidelser må ofte vente i årevis på, at kommunerne tager stilling til deres sager. Tre år er desværre normalt, siger socialrådgiver.

Det trækker i langdrag, når krigsveteraner med psykiske skader skal have godkendt for eksempel førtidspension, skriver Jyllands-Posten.

Privatpraktiserende socialrådgiver Susanne Koch Larsen har hjulpet syv traumatiserede krigsveteraner med at føre deres sager de seneste omkring fire måneder. Og hun mener, at kommunernes sagsbehandling snegler sig af sted.

- Det er ikke unormalt, at der går op til tre år, før en sag er afsluttet. Og hvis du klager over en afgørelse, går der yderligere fire-seks måneder. Tiden bare går og går, mens folk får det dårligere og dårligere. Det gælder ikke kun for krigsveteraner, men det er vældigt uheldigt for lige netop denne gruppe mennesker, der i høj grad har behov for stabilitet i deres tilværelse, siger Susanne Koch Larsen.

Hun oplever samtidig, at de kommunale pensionsnævn ofte ser bort fra psykiatere og andre eksperters vurderinger af og udtalelser om krigsveteranernes helbred, og presser veteranerne ud i meningsløse arbejdsprøvninger.

- Praksis er blevet strammet i de senere år. Rent politisk ønsker man ikke bare at tilkende folk en førtidspension. Men det skriger til himlen, at krigsveteraner, som har det dødhamrende dårligt psykisk, skal tvinges ud i arbejdsprøvninger, som de ikke magter at møde op til, siger Susanne Koch Larsen og tilføjer:

- Har de det ikke dårligt i forvejen, skal de nok få det, når de ikke kan leve op til de krav, som bliver stillet til dem.

Formand for social- og sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, Anny Winther (V), mener, at kommunerne har blik for krigsveteranerne.

Men regeringen må give en klar melding til kommunerne, hvis der skal tages særlige hensyn til krigsveteranerne, lyder det fra Anny Winther.

/ritzau/