Soldater vil have mere viden om veteraner

Der er brug for mere viden om veteraner, ikke snuptagsløsninger, mener Hærens Konstabel- og Korporalforening som frygter forkert veteranpolitik.

Dansk veteranpolitik bør bygge på viden i stedet for hurtige løsninger. Det er afgørende, når forsvaret og Folketinget i efteråret fastlægger en dansk veteranpolitik for udsendte soldater.

Det fastslår sekretariatschef Allan Dam fra Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF).

Hidtil har 281 udsendte soldater forsøgt at tage deres eget liv, hvoraf 177 soldater har forsøgt selvmord flere gange. De fleste var udsendt til Balkan i 1990'erne. Dengang da hjemvendte soldater i gymnastiksalen blev bedt om at række hånden op, hvis de ville tale med en psykolog, forklarer Allan Dam.

- Langt den overvejende del er gamle Balkan-veteraner. Dengang forstod man ikke at forebygge skader, siger han.

Nu har forsvaret forbedret forholdene, så man efter tre måneder siger farvel til udsendte soldater, som tilbydes bistand fra en psykolog. Venstre vil i sin veteranpolitik teste soldaterne af en psykolog før missionen, men det er ikke nok, mener HKKF's sekretariatschef.

- Det er en snuptagsløsning, som HKKF ikke tror på. Hvordan indsamler vi viden, så vi kan få en bedre veteranpolitik? Der er også alt for lidt fokus på forebyggelse. Hvordan kan vi forebygge senere skader? siger Allan Dam.

I april nedsatte forsvarschef Knud Bartels et veteranforum for frivillige og personalets organisationer. Dette forum rådgiver forsvarschefen, før han udformer en veteranpolitik sammen med Forsvarsministeriet.

Allan Dam peger på, at Socialforskningsinstituttet undersøger udsendte soldater med penge fra Soldaterlegatet. Forsvaret kan også samle viden fra USA og Storbritannien med mangeårige traditioner for at føre krig, påpeger Allan Dam.

- Vi skal huske forskellene. I Danmark rekrutterer vi soldaterne bredt, mens man i Storbritannien og USA rekrutterer fra en bestemt samfundsklasse, siger han.

/ritzau/