Nyheder

Skadestuer afviser krigsveteraner

"De oplever det som et totalt svigt. Jeg har kendskab til flere tilfælde, hvor krigsveteraner efter at være blevet afvist har begået kriminalitet for at få en behandlingsdom," siger formand Lars Christensen, Krigs-veteraner og Pårørende, til Jyllands-Posten.

Han kender i alt til ca. 30 sager inden for de seneste 18 måneder, hvor veteraner er blevet afvist, mens Liv-linen under Hærens Konstabel- og Korpo-ralforening i gennemsnit en gang om måneden står med en veteran, som skadestuerne nægter at tage imod.

Kun hjælp i kontortid

Ifølge landsforeningen Bedre Psykiatri er der stort set ingen hjælp at hente for hverken krigsveteraner eller andre i aften- og nattetimerne eller i weekenderne.

"I Danmark kan du i princippet kun være psykisk syg fra kl. 8-16. Det er et kæmpe problem for krigsveteranerne, og alle andre psykisk syge," siger formand Ebbe Henningsen, Bedre Psykiatri.

En stor del af landets psykiatriske skadestuer tager i dag kun imod patienter, der er blevet henvist af deres egen læge eller en vagtlæge. Det er katastrofalt, mener landsforeningen Sind.

Et spørgsmål om liv eller død

"Når krigsveteraner og andre henvender sig, handler det tit om liv og død. Hvis de begår noget kriminelt, kan de blive tvangsindlagt. Hvis de kommer frivilligt for at blive indlagt, bliver de afvist. Det er grotesk," siger formand Knud Kristensen, Sind.

Sundhedsstyrelsen indskærpede i fjor, at de danske regioner er forpligtede til at modtage, vurdere og behandle krigsveteraner med psykiske problemer. Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) fastslår, at krigsveteranernes problemer skal løses.

"Men jeg har på stående fod intet bud på hvordan," siger han.