Nyheder

Danskerne snydes af fejlmærket mad

Forbrugerne vildledes af fejlagtig mærkning på fødevarer. Dansk Varefakta Nævn (DVN) har foretaget en gennemgang af 361 fødevarer. Og der blev fundet fejl i varedeklarationen på 28 pct. Fejlene er alene fundet i de fødevarer, som er mærket Varefakta og fra butikker, som selv vælger og betaler for DVN's uvildige kontrol.

"Hvordan ser det så ud for de varer, hvor der ikke finder en systematisk kontrol af en uvildig instans sted? Der vil givetvis være mindst lige så mange fejl," siger DVN's direktør Helga Møller.

Fejlene findes i alle typer af færdigpakkede fødevarer. Producenterne skriver forkerte oplysninger om alt lige fra næringsindhold og indhold af sukker og salt til forkert nettovægt.

Mange af fødevarerne har desuden flere end én fejl i deklarationen. For eksempel havde en dessertis tre fejl i angivelsen af sukkerindhold, kulhydrater og fedtsyrer.

"Det er ikke for meget sagt, at vi finder fejl hver eneste dag. Nogle kan være ret alvorlige, for eksempel når oplysninger om allergener er forkerte," siger Helga Møller.

Hun hilser derfor det nye fødevareforlig velkommen, som blev indgået i sidste uge.

Her er regeringen og forligspartierne enige i, at der skal være mere styr på varedeklarationerne.