Krigsveteraner flygter ud i skoven

Mindst otte danske krigsveteraner har haft så svært ved at vende hjem, at de har meldt sig ud af samfundet og er flyttet ud i nogle af Danmarks større skove. Det oplyser Hærens Konstabel- og Korporalforening, HKKF's, livline. I skovene bor de tidligere soldater i bivuak, lever af bær og fanger dyr, alt imens de holder sig langt væk fra civilisationen.

"Det danske samfund er ikke særligt rummeligt. Der er ikke plads til at være anderledes," lyder det fra ekssoldaten Hans Holm over for Jyllands-Postens journalist.

Posttraumatisk stress efter krigen

Journalisten har interviewet Hans Holm ude i skoven, hvor han har slået sig ned. Han var udsendt til Irak i 2003, og i dag lider han af posttraumatisk stresssyndrom og depressioner.

"I perioder trak jeg mig bare fuldstændig fra familie og venner," fortæller han om tiden efter hjemkomsten

Vil gerne tilbage til samfundet

Hans Holm har nu boet i skoven i mere end halvanden måned, og han regner med at blive sommeren over.

"Jeg kunne bare ikke overskue en normal tilværelse mere, så det var bare med at komme ud i naturen," siger han.

Hans Holm håber på, at han kan vende tilbage til samfundet på et tidspunkt, hvor han vil være i stand til at få et arbejde og forsøge sig selv.

Advarer mod at krænke krigsveteranerne

En anden tidligere udsendt Thomas Furustubbe advarer mod at opsøge krigsveteranerne.

"Deres kroppe er stadig i kampberedskab. Mange af veteranerne vil opfatte andre mennesker som indtrængende på deres område. De lever ligesom gamle Vietnam-veteraner i USA. De har endnu ikke sluppet krigen og føler sig ikke velkomne i samfundet," siger han til TV 2 | NYHEDERNE.

Thomas Furustubbe har været udsendt fem gange til Balkan i 1990'erne og har et tæt netværk til flere veteraner.

"Jeg ved med garanti, at der lige nu løber mindst tre veteraner rundt i skovene i Jylland. Og jeg har kendskab til yderligere et par stykker, som har boet i skoven. De er flygtet derud, fordi de ikke kan eksistere i en lejlighed," fortæller han.

Thomas Furustubbe har selv overvejet at vende samfundet ryggen og flytte ud i naturen.