Nyheder

Ingen tvivl: Hvalen til København

Det er nu afgjort, at den 17,6 meter lange finhval, som ligger død på hav-nen i Vejle, skal til Zoologisk Museum i København, når den er parteret.

"Det ligger fast, at skelettet kommer til København for at blive renset. Det er en proces, som tager flere måneder, og den skal foregå herovre," siger udstillingschef Hanne Strager fra Zoologisk Museum.

Forvirringen om, hvor hvalen skulle ende sine dage har været total, efter at Vejles borgmester har holdt på, at den burde blive i Vejle.

Planen var ellers, at hvalen skulle køres med blokvogn til København, når den blev bjærget.

Borgmesteren vandt første runde. Han fik lov til at beholde hvalen til selve parteringen, som skal foregår på havnen i Vejle til glæde for vejlenserne.

Ejendomsretten kan ikke diskuteres

Men borgmesteren må lægge sig foran den store lastbil, som skal køre resterne af hvalen til København, hvis han vil forhindre hvalen i at forlade Vejle, når den er færdigparteret.

"Ejendomsretten kan ikke diskuteres. Vi varetager skelettet for staten, sådan er reglerne. Vi har pligt til at tage vare på det, og vi har pligt til at stille det til rådighed for forskning og formidling," fastslår udstillingschef Hanne Strager.

Hun understreger, at Vejle, ligesom alle andre gerne må låne skelettet, og det har hun også talt med borgmesteren om.

"Vi er åbne for, hvis Vejle vil låne skelettet til udstillingsformål, det har vi også sagt til borgmesteren. Men det kan også være at folk i Holstebro gerne vil se hvalen. Der er jo aldrig hvaler, der strander i Holstebro siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard (V).