Nyheder

"Hvaldissektion er skilsmissegrund"

Når finhvalen er blevet dissekeret på havnen i Vejle, skal skelettet fragtes til Zoologisk Museum i København - og det kommer til at ske i en bunke ele-fantafføring. Det lyder som en aprilsnar, men den er god nok, siger biolog ved Danmarks Akvarium, Anders Kofoed. Han forklarer her hvorfor:

"Man har fundet ud af, at elefantmøg er rigtig godt til at kompostere hvalknogler med. Grunden er, at elefanter ikke er særlig gode til at fordøje deres mad, så når maden kommer ud af elefan-ten igen, er der stadig en masse orga-nisk materiale, der er klar til at rådne videre," siger han.

70 grader i en bunke elefantafføring

En anden årsag er, at der også bliver rigtig varmt nede i en bunke med elefantafføring:

"Der kan blive helt op til 70 grader, og 70 grader får fedtet til at koge ud af hvalknoglerne. Man vil rigtig gerne have hvalfedtet ud af knoglerne, fordi fedtet er med til at fordærve knoglerne, og fordi hvalfedt stinker. Det lugter virkelig, virkelig grimt," siger Anders Kofoed.

Han uddyber:

"En af mine hvalkollegaer - Thyge Jensen - har sagt, at det er skilsmissegrund at dissekere hvaler, fordi man simpelthen lugter så meget bagefter."