Nyheder

Danskerne føler med store havdyr

Hvalernes størrelse og mystiske levevis gør, at vi bliver fascineret af havdyrene. Vi kan identificere os med dem på mange måder, mener zoolog Peter T. Madsen.

Vejle Fjord blev søndag den endelige destination for den 30 ton store finhval, der siden onsdag har været på danskernes læber. Medier og menigmand er i den forløbne uge valfartet til strandene ved Vejle, for at se brandmænd og læger forsøge at hjælpe hvalen tilbage i havet igen.

Danskernes interesse for det store havdyr skyldes ifølge zoologen Peter T. Madsen, at hvaler ifølge vores tankegang er store fredelige væsener, der har en social struktur, som ligger sig tæt op af vores egen.

- Hvaler tager sig af deres unger og de kommunikerer med hinanden. Disse store, fredelige og spektakulære væsener fascinerer os. De fleste har aldrig set en hval, fordi hvalerne lever på dybt hav, siger zoologen Peter T. Madsen, Biologisk Institut i Århus.

Mens mennesker forbinder hajer med farlige aggressive havdyr, der dræber mennesker uden omtanke, bliver hvalerne ofte forbundet med noget godt og storslået.

- På trods af, at vi har jaget og dræbt hvalerne i mange år, så er de stadigvæk fredelige over for mennesker. Hvalernes fredelige sind gør, at vi synes, det er synd for disse kæmpestore dyr, når de lider, siger Peter T. Madsen.

Han understreger, at der ikke er noget unormalt i, at hvalerne tager fire-fem dage om at dø. Den danske finhval har blot valgt at smide sig ved siden af Vejlefjordbroen og ligge sig til at dø. Og derfor kommer der meget fokus på den.

- Hvis en kronhjort lagde sig til at dø inde på rådhuspladsen og brugte seks dage på det, ville folk nok også stå og sørge over den og de store medier ville lave livedækning derinde fra. Men de ligger sig jo i naturen, hvor ingen ser dem, siger Peter T. Madsen.

/ritzau/