Nyheder

Strandet finhval er stadig i live

Video: Danskerne undrer sig over, hvorfor myndighederne ikke hjælper hvalen. Konservator Abdi Hedayat fra Zoologisk Museum giver her svarene.

Det er nu to dage siden, at en finhval strandede i Vejle Fjord. Og selv om den 15 meter lange og cirka 30 ton tun-ge hval siden onsdag eftermiddag har ligget det samme sted i fjorden, så er den stadig i live.

Brandvæsenet prøvede i onsdags at stresse hvalen med en båd for at få den til at kæmpe for at komme fri. Men i går besluttede Skov- og Naturstyrel-sen, at hvalen enten skal komme fri ved egen hjælp, eller at den skal dø i fred. Siden har hvalen ligget næsten helt stille, men den trækker altså stadig vejret.

Hval er stort tilløbsstykke

Finhvalen har været det helt store tilløbsstykke, og hver dag er danskerne stimet sammen på bredden ved fjorden for at få et glimt af verdens næststørste dyr nogensinde.

Flere af de fremmødte undrer sig også over, hvorfor myndighederne ikke hjælper finhvalen til at komme fri. Men ifølge eksperter er det ikke muligt at flytte hvalen uden, at det gør mere skade end gavn.

Flere hvaleksperter har desuden udtalt, at hvalen allerede var syg, da den i onsdags første gang strandede i fjorden.