Nyheder

"Kujonagtigt ikke at aflive hval"

Hvalekspert og redaktør af hjemmesiden hvaler.dk mener, at finhvalen, der sid-en onsdag har været strandet i Vejle Fjord, bør blive aflivet - og det hurtigst muligt.

Du kan deltage i debatten ved at kommentere denne artikel. Din og andres kommentar bliver vist nederst i artiklen under den sorte boks.

"Få den hval aflivet snarest. Det vir-ker kujonagtigt ikke at agere. Årsagen til at man har kunnet strække denne handling så længe, er ganske givet, at man ikke kan se hva-lens øjne, og hva-ler ikke skriger," mener Thyge Jensen.

Havde det været en hylende sælunge med store sorte øjne, så havde holdningen nok været anderledes, mener han.

"Det eneste argument, der retfærdiggør en aflivning er, om hvalen lider, og det må vi formode, at den gør. Finhvalen er dødsdømt. Derfor handler det om at afkorte dens lidelser," skriver Thyge Jensen i en pressemeddelelse.

I Sydafrika afliver man med sprængstof

Han fremhæver, at der findes ublodige metoder til at tage livet af hvaler. I USA og Canada anvender man blandt andet forskellige medikamenter som barbiturater eller "muskellammere," som injiceres i dyret.

Han nævner også aflivning ved sprængstof:

"Anvendelse af sprængstof er brugt i udlandet med succes - blandt andet i Sydafrika på strandede rethvaler. Holdningen i Sydafrika er, at lader man en strandet rethval dø naturligt på stranden, vil det være som at lade den koge i dens egne vævsvæsker," oplyser Thyge Jensen.

"Bevidst handling fra Vejle-hvalen"

Han slår samtidig fast, at finhvaler sagtens kan finde rundt i de danske farvande, og derfor ikke strander på grund af en navigationsfejl:

"Vejle-hvalen er således udmærket klar over strandens og kystens beliggenhed, så når den lægger sig ind på kysten, må det tolkes som en bevidst handling," mener Thyge Jensen.

Skubber man den ud, lægger den sig et andet sted

Han mener, at hvalen er er svømmet ind på kysten på grund af en eller anden form for svækkelse eller sygdom:

"Skubber man den ud igen, vil den lægge sig ind et andet sted, netop som man p.t. ser det i Vejle Fjord for tiden."

Vanvittigt at bruge sprængstof

Konservator Abdi Hedayat fra Zoologisk Museum - hvor finhvalen bliver fragtet til obduktion, når den dør - har til TV 2 tidligere sagt, at:

"Vi snakker om et dyr, der er 15 meter lang og vejer op til 20 tons, så man går ikke lige ind og skærer halspulsåren over eller skyder den. Så skulle man skyde den med en granat, og det er jo vanvittigt," siger han.

Sådan ser det ud, når man i Sydafrika afliver hvaler med sprængstof:

Og hvalen efter sprængning:

Du kan deltage i debatten herunder: