Nyheder

Pigers barndom et år kortere

Danske piger udvikler i dag bryster ét år tidligere end for 15 år siden. Nu mærker pigerne hormonerne før de er fyldt 10 år, skriver 24timer.

Det er det opsigtvækkende resultat af en ny dansk ph.d.-afhandling, der har sammenlignet gennemsnitsalderen for udvikling af bryster blandt 2000 danske piger i henholdsvis 1991 og i 2006.

Mens det første tegn på pubertet viste sig i en alder af 10,88 år i 1991, begyndte brysterne allerede at bule ud i en alder af 9,86 år i 2006.

"Det er et virkelig dramatisk fald," siger ph.d. og læge Lise Aksglæde fra Rigshospitalet, der står bag undersøgelsen, til 24timer.

I samme periode er menstruationsalderen blevet tre måneder lavere, så den i dag gennemsnitligt indtræffer i en alder af 13,1 år.

I takt med bedre levestandard er pigers pubertetsalder faldet markant gennem de seneste to århundreder. Men hverken pigernes egen hormonproduktion eller ændret livsstil kan forklare den nuværende udvikling.

"Til vores overraskelse er der ingen forskel i BMI mellem de to grupper, lige som pigernes egen hormonproduktion er uforandret. Hypotesen er derfor, at det skyldes hormonforstyrrende stoffer," forklarer Lise Aksglæde.

Hormonforstyrrende stoffer optræder hovedsageligt i form af kemikalier i den mad, vi spiser, ligesom de findes i en lang række andre produkter, som vi bruger hver eneste dag.

EU har udarbejdet en samlet liste over stoffer, der anses for at være hormonforstyrrende eller potentielt hormonforstyrrende. Listen tæller 194 stoffer.

Hos Center for Hormonforstyrrende Stoffer på Rigshospitalet bekræftes mistanken om hormonforstyrrende stoffer som mulig årsag til den hurtige forandring i pigernes pubertetsalder.