Nyheder

Hval får nu lov til at dø i fred

Helt indtil i morges har brandvæsenet og hjemmeværnet forsøgt at stresse fin-hvalen i Vejle Fjord til at kæmpe for at slippe fri. Men nu har Skov- og Naturstyrelsen besluttet, at finhvalen enten skal komme fri ved egen hjælp, eller at den skal dø i fred.

"Der har været mange ting under over-vejelse, men i går var hvalen utrolig stresset. Det er en afvejning af, om den skal have lov til at dø en stille og rolig død, eller om man skal stresse den endnu mere, end den har været," siger indsatsleder ved Vejle Brandvæsen, Jan Lehmann, til TV 2.

"Den er vokset ind i mit hjerte"

I elleve timer forsøgte han i går sammen med sit mandskab at redde hvalens liv, og det gør ondt, at den nu højst sandsynligt dør:

"Den er vokset lidt ind i mit hjerte, og det er da sørgeligt at se på, at den nu skal dø. Det jeg allerhelst så var et ordentligt spjæt med halen og så ud af Vejle Fjord. Så ville jeg blive en glad mand," siger Jan Lehmann.

Hval fik kramper

Vandet i Vejle Fjord stiger lige nu, og der vil være højvande indtil kl. cirka 14, men det er ikke sikkert, at hvalen har flere kræfter til hverken at kæmpe sig fri eller holde sit åndehul op over vandet, og så vil den drukne.

"Løbet er kørt. Hvalen kommer ikke ud igen. Jeg tror faktisk, den selv har opgivet at overleve," siger naturvejleder ved Skov- og Naturstyrelsen Peter Bülow.

Hvalen fik tidligere på dagen kramper, hvilket kan være tegn på, at den enten er gået i chok eller har indre skader, siger biolog ved Danmarks Akvarium, Anders Kofoed.