Nyheder

Finhval har hjerte som Fiat Punto

Danmark har lige nu besøg af verdens næststørste dyr nogensinde: Finhvalen. Besøget er dog ikke særlig glædeligt, for finhvalen - der lige nu er strandet i Vejle Fjord - ser næppe ud til at slippe levende fra det danske visit.

Det er ikke desto mindre et fornemt besøg af en verdens største kæmper. Lær mere om det store dyr med hjælp fra biolog ved Danmarks Akvarium, Anders Kofoed:

Hvaler ånder med lunger lige som mennesker

Problemet med finhvalen i Vejle Fjord er, hvis vandet omkring den begynder at stige, og den ikke længere har kræfterne til at trække sig selv op fra bunden, hvor den ligger lige nu, så drukner den nemlig.

Kan blive op til 27 meter lang

Finhvalen i Vejle Fjord er "kun" 15 meter lang og er formentlig kun 3-4 år gammel, vurderer eksperter. En fuldvoksen finhval kan blive op til 27 meter lang. Den kan veje mellem 30-80 tons - og helt op til 120 tons på den sydlige halvkugle (finhvaler på den sydlige halvkugle er større end finhvaler på den nordlige halvkugle, red.).

Kan svømme op til 40 km/t

Finhvalen er en at de hurtigst svømmende hvaler og svømmer op til 32 km/t - nogle gange helt op til 40 km/t.

Haj kan svømme gennem blodårer

Finhvalen har så tykke blodårer, at en haj på en meter kan svømme igennem en af de store blodårer

Hjerte på størrelse med en Fiat Punto

En finhval på over 25 meter har et hjerte på størrelse med en Fiat Punto

Spiser små fisk som krill og tobis

En bardehval som finhvalen filtrerer sin mad og spiser små fisk som krill og tobis fisk i store stimer. Barderne fungerer som en lille sigte, som sorterer vandet fra, så hvalen beholder fiskeguffet inde i munden.

Centimetertykt spæk

Man kan ikke aflive finhvalen, som man afliver alle andre dyr, der lider. Man kan nemlig hverken skyde den eller give den en sprøjte, fordi finhvalen har et centimetertykt spæklag, før man kommer ind til blodårer.

Derfor er en af de få muligheder for at aflive det kæmpestore dyr at placere en sprængladning bag finhvalens åndehul, men man skal virkelig vide, hvad man gør, for at dyret ikke skal lide," siger Anders Kofoed.