Nyheder

Kritik af lavere energiafgifter

Regeringen skader klimaet og udviklingen af grønne teknologier, når den sænker energiafgifter til erhvervslivet med en milliard kroner.

Kritikken kommer fra den grønne tænketank Concito, efter regeringen har besluttet af lempe på planlagte afgiftsstigninger på såkaldt procesenergi. Det er energi, der bliver brugt til produktion.

- Det er en forældet tankegang, der hører industrisamfundet til. Hvis man vil hjælpe det hårdt pressede erhvervsliv, kunne man opkræve afgifterne som planlagt og tilbageføre dem i form af konkrete tilskudsordninger, forskning eller anden udvikling, siger direktør i Concito Thomas Færgemann.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) begrunder de lavere afgifter med, at en række virksomheder, der er vigtige for beskæftigelse i lokalområder, bliver uforholdsmæssigt hårdt ramt af energiafgifterne. Men det er ifølge Concito ikke den rigtige vej af gå.

- Man belønner dem, der bruger mest energi. Det er slet ikke fremtiden for erhvervslivet. Cirka 20 procent af industriarbejdspladser er lukket ned i forbindelse med finanskrisen, og der er ingen, der forventer, at de kommer tilbage, siger Thomas Færgemann og fortsætter:

- Fremtiden er miljøteknologi og grøn vækst i Danmark. Vi ved fra flere undersøgelser, at et forholdsvist højt afgiftsniveau på energi er med til at fremme den udvikling.

/ritzau/