Nyheder

Kommunerne svigter udsatte sexarbejdere

Prostituerede får ikke den hjælp, de har krav på, fordi kommunernes viden om emnet er for lille. Kun København har retningslinjer for håndtering af prostitution

Der er ikke meget hjælp at hente i kommunerne, hvis landets 5600 sexarbejdere vil skifte løbebane. Kommunerne mangler viden og er dårligt rustede til at tackle de problemer, prostituerede står med. Det medvirker til at fastholde kvinder i prostitution stik mod regeringens mål.

- Regeringens ønske om at hjælpe flere kvinder ud af prostitution har trange kår. Vi vil rigtig gerne i dialog med kommunerne. Men vi bliver nedprioriteret, fordi de siger, det ikke er relevant, siger socialfaglig medarbejder ved det statslige Kompetencecenter Prostitution, Anette van Deurs, til bladet Kommunen.

Bladet har besøgt en lang række massageklinikker rundt i landet og blandt andet talt med thailandske sexarbejdere, som er en stor del af kvinderne på klinikkerne. De er typisk dårligt uddannede, taler dårligt dansk og er fysisk nedslidte. Alligevel modtager de ingen kommunal hjælp.

Selv ikke byer som Aalborg, Odense og Århus har en handlingsplan eller retningslinjer for sagsbehandlernes håndtering af prostituerede kvinder.

Kompetencecenter Prostitution, der hører under Servicestyrelsen, erkender den manglende viden hos de kommunale sagsbehandlere.

- Det ville være en kæmpe hjælp, hvis hver kommune udpegede en eller to personer, så man ikke som bisidder skal forklare alt fra grunden, siger Anette van Deurs.

KL afviser kritikken.

- Udgangspunktet er, at folk, der har brug for en social indsats, får en hjælp, der svarer til det behov, de har. Jeg har meget svært ved at se, hvorfor kommunen ikke hjælper, siger konsulent for social- og sundhedspolitik, Rafai Atia.

Socialminister Benedikte Kiær (K) siger til bladet, at hun har en klar forventning om, at kommunerne overholder loven.

Som eneste kommune har København vedtaget en handlingsplan og uddannet 300 sagsbehandlere til formålet.

/ritzau/