Verdens bedste køkkenchef: Tak, det er stort

Køkkenchefen på Restaurant Noma på Christianshavn, den 32-årige Rene Redzepi, oplevede i aftes sin livs triumf, da hans restaurant blev kåret som verdens bedste ved det anerkendte San Pellegrino Awards i London.

"Det siger vi tak for. Det er stort, det er stort," gentager den nykårne verdensmester over for TV 2's Ulla Terkelsen i London.

Han tror, at netop det nordiske køkken er kommet i fokus, fordi vi er ved at genopdage vores råvarer:

"Pludseligt er skvalderkålen ophøjet på niveau med foie gras'en. Der er jo ingen absolut sandhed, når det drejer sig om smag. Om man helst vil have en gulerod fra lammefjorden, der er dyrket af en biodynamiker, som er magisk med sine afgrøder, eller om man vil have en foie gras.

Et årti år med verdens bedste restauranter

Kåringen af verdens 50 bedste restauranter er lavet siden 2000.

Noma, hvis navn er en forkortelse af nordisk mad, har bevæget sig fra en 33.-plads i 2006 til en 3.-plads sidste år frem til førstepladsen i år, og det er første gang, at en dansk restau­rant kåres til verdens bedste af komiteen af hele 806 gastronomer, kokke og medanmeldere fra 26 regioner.

San Pellegrino-listen er blevet kaldt gastronomiens svar på filmverdenens Oscaruddeling.

"Personligt synes jeg, at den her liste viser tendensen, hvor vi er på vej hen lige her og nu i verdensgastronomien, hvad rykker sig, hvor er der en positiv og inspirerende energi, og lige nu er der rigtig mange mennesker, der mener, at den energi er i Danmark," siger Rene Redzepi.

Slog den spanske bulldog og den fede and

Den spanske restaurant El Bulli har vundet de sidste fire år i træk. Den blev i år nr. 2 efterfulgt af den engelske The Fat Duck.

Noma, der er den eneste tostjernede Michelin-restaurant i Danmark, serverer kun nordisk mad lavet af nordiske råvarer. Der er mere end tre måneders ventetid, hvis man vil prøve retterne på det nordiske menukort.

På kortet kan man bl.a. vælge en Noma Middag til 995 kr. Så får man: Tørret kammusling og karse. Biodynamiske gryn og bog. Årgangskartoffel og valle. Løvstikke og Prästost. Skorzonerrødder og mælkeskind. Trøffel fra Gotland. Syltede grøntsager. Pocheret marv og bouillon. Oksekæbe og julesalat. Syltet pære og jernurt. Bladselleri og knoldselleri. Kogt byg og birkesirup. Krydderurter og frossen mælk.