Islandsk vulkanaske er aftagende

Trafiktjenesten Naviair har fået nye opdaterede kort, der viser, at vulkan Eyjafjallajökull ikke længere sender aske ud i en højde, så det føres med jetstrømmen mod Europa.

"Kortene, som vi har modtaget ved 14-tiden, viser, at der ikke længere er forbindelse mellem Island og luftstrømmen mod Europa. Vulkanen ser ud til at have taget af i aktivitet, og den sender ikke længere aske ud i en højde, der gør, at det føres med jetstrømmen mod Europa," siger Bo Pedersen, er er kommunikationsdirektør hos Naviair.

Meget positivt

Ifølge de opdaterede kort, sender vulkanen asken ud i en højde på cirka 200 meter.

"Det er meget positivt. Og det mest positive er, at prognosen ser ud til at fortsætte. Nu håber og beder vi til, askeskyen vil blæse væk. Men jeg understreger, at det her kun er en prognose, og det er det, vi forholder os til," siger Bo Pedersen.

Prognosen bekræftes af geolog Asger Ken Pedersen, Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet.

"At askeskyen ikke længere når så højt op, er et kraftigt tegn på, at den eksplosive kraft er for nedadgående," siger han.

Naviair har forlænget lukningen af det danske luftrum til foreløbig tirsdag morgen klokken 08:00. Dog er overflyvning i stor højde nu tilladt.

Luftrummet over Danmark har været lukket siden torsdag i sidste uge.