Nyheder

Askesky kan blive til weekenden

Det ser skidt ud for de mange danske-re, der enten er strandet i udlandet eller håber på at kunne rejse på feri-e, for askeskyen fra Island ser ud til at blive hængende frem til weekenden.

Prognoser, der ser længere frem i tiden, har ifølge TV 2 Vejret nemlig fortsat høje koncentrationer af vul-kansk aske over Danmark frem til midt på ugen.

Indtil midt i weekenden ventes vinden desuden fortsat at komme fra nordvest, hvilket kan sende askeskyen ned over Danmark indtil da.

Aske "kun" i 2 kilometers højde

Der meldes om flere kraftige rystelser fra Eyjafjallajökull-vulkanen. Vulkanen spyer dog kun aske ud i to kilometers højde, siger de islandske meteorologer.

"Asken ligger meget lavt og ikke meget højere end to kilometer," fortæller Hjorleifur Sveinbjornsson, som er geolog ved det meteorologiske institut i Island.

Gennemflyvning er tilladt

Det betyder, at askesky ventes at have størst koncentrationer af aske i det niveau, og det er ikke godt for den danske flytrafik, fordi danske fly således ikke kan lette eller lande.

Gennemflyvning over Danmark over 10,8 kilometers højde er dog nu tilladt.

Fra på søndag vil vinden dreje mod sydvest i hele Nordatlanten - og askeskyen ventes at bevæge sig op over Ishavet og Nordskandinavien.

Passagerer kan fragtes videre fra Oslo

Luftrummet over Danmark blev lukket i torsdag klokken 18 - siden har det ikke været muligt for fly at lande eller lette i Danmark.

I Norge er de fleste lufthavne imidlertid blevet åbnet. Det betyder, at danskere, der har været strandet i udlandet, kan flyve til for eksempel Oslo - og derfra kan komme videre i bus hjem til Danmark.