Nyheder

Kritik af det lukkede luftrum

KLM's administrerende direktør, Peter Hartman, mener, at situationen kunne have været håndteret bedre.

Forbundet af Europæiske Flyselskaber (AEA) opfordrer til en revurdering af de restriktioner, der har lukket det meste af det europæiske luftrum på grund af vulkanasken fra Island.

"Europas flyselskaber og lufthavne regner sikkerhed for en absolut prioritet, men selskaberne stiller spørgsmål ved omfanget af de restriktioner, der i øjeblikket er indført," hedder det i en erklæring.

"Det islandske vulkanudbrud er ikke en enestående begivenhed, og de procedurer, der gælder andre dele af verden ved vulkanudbrud, synes ikke at kræve restriktioner som de, der er indført i Europa," siger AEA, som har 36 store europæiske flyselskaber som medlemmer.

Ingen testfly har fået skader

Hollandske og tyske flyselskaber gennemførte i går en række testflyvninger over Europa og meddeler, at flyene tilsyneladende ikke har fået skader af den vulkanske aske.

Ifølge det hollandske luftfarts­selskab KLM har testflyvningerne været en succes. Ingen af testflyene har fået skader.

KLM's administrerende direktør, Peter Hartman, var tidligere i dag ude med kritik af restriktionerne.

"Jeg synes, det har varet for længe. Vi burde have reageret noget før i forskellige områder. Vi burde have differentieret reaktionen og ikke lukket hele luftrummet," siger han.

Sammen med direktører fra andre luftfartsselskaber efterlyser han flere og bedre målinger af askeindholdet i luften.

"Vi bør flyve hurtigst muligt"

Vulkanasken udgør ifølge chefen for det tyske flyselskab Lufthansas fragtafdeling, Lufthansa Cargo, ingen fare for flytrafikken.

"Vi bør så hurtigt som muligt genoptage trafikken og flyve løs," siger fragtchefen, Fokko Doyen, søndag aften i lufthavnen i Frankfurt i det sydlige Tyskland.