Der er ikke faldet vulkanaske ned

Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) holder nøje øje med, om asken fra den islandske vulkan falder ned over Danmark, og foreløbig er det ikke sket.

"Hvis asken begynder at falde ned, så vil det medføre en stigning i luftens indhold af svovldioxid og støv, men foreløbig har vi ikke kunnet måle nog-et som helst. Faktisk er luften i Dan-mark lige nu usædvanlig ren," siger kommunikationschef Jens Pedersen, DMU.

Om der overhovedet på et tidspunkt falder islandsk vulkanaske ned over Danmark, kan DMU ikke svare på.

"Vi ved fra tidligere vulkanudbrud, at asken kan blive liggende højt oppe i atmosfæren i flere år, men på et eller andet tidspunkt skal den vel ned," siger Jens Pedersen.

Hos Sundhedsstyrelsen følger man udviklingen, men selvom DMU skulle begynde at måle asken i luften ved jordoverfladen, så vil det ikke udgøre nogen fare for raske personer, siger forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, til TV 2 News.

"Det vil kunne irritere luftvejene hos folk med astma, og så skal man passe på helt små børn og ikke lade dem sove udendørs. Men vi skal nok informere befolkningen, hvis DMU begynder at kunne måle noget," siger hun.

Vulkansk aske i luften kan medføre syreregn, men det er der ingen akut fare for, da asken foreløbig ligger langt højere oppe end skyerne, oplyser DMU.

/ritzau/