Vulkanaske hænger over os søndag

Asken fra den islandske vulkan Eylafjallajökull vil sandsynligvis også hænge over Danmark søndag og ef-terlade flyene på jorden endnu en dag.

Sådan lyder meldingen fra Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

"Som det ser ud lige nu, er der ikke den store ændring resten af dagen og for så vidt heller ikke søndag. Så der er en risiko for at skulle forlænge flyvestoppet," siger vagthavende hos DMI Lars Henriksen og påpeger, at prognoserne længere frem i tiden stadig er usikre.

Den danske lufttrafiktjeneste, Naviair, har indtil videre forlænget lukningen af det danske luftrum til klokken 02.00 natten til søndag.

Kraftige vindstrømme

Lars Henriksen fortæller, at det er kraftige vindstrømme i atmosfæren, der på nuværende tidspunkt sender asken ned over ikke blot Danmark, men også det meste af Europa.

"Hvis der skal ske en bedring, skal vindmønstrene oppe i højden ændres eller trækkes længere sydpå, så dele af Europa kan gå fri," siger Lars Henriksen.

Det danske luftrum har været lukket siden torsdag klokken 18, hvilket har berørt tusinder af flypassagerer. I store dele af Europa må de rejsende ligeledes væbne sig med tålmodig indtil asken forsvinder, så flytrafikken kan genoptages.