Askesky bremser klimaforandringer

Aske og damp fra den islandske vulkan i udbrud ligger som et tungt tæppe i luftrummet over Nordeuropa og skygger for solen. Det betyder lavere temperaturer den kommende tid - til gavn for klimaforandringerne, siger klimaforsker.

"Vi kan forvente, at Nordeuropa i løbet af de næste par måneder vil se et koldere klima, end hvad vi ellers ville have set, hvis udbruddet ikke havde været der," siger Sebastian H. Mernild, klimaforsker ved Los Alamos National Laboratory i USA.

Forskere har fundet frem til, at temperaturen falder et par grader i årene efter store vulkanudbrud, fordi askeskyerne skærmer kloden fra solens stråler.

For eksempel har studier vist, at temperaturen faldt et par grader på hele kloden efter de store vulkanudbrud fra Pinatubo i 1991 på Filippinerne og El Chichon i 1982 i Mexico.

Vulkanudbruddene havde effekt så langt væk som på Grønland, og det forlænger levetiden for den grønlandske indlandsis.

"Temperaturforandringerne har betydning for afsmeltningen af sne og is - faktisk falder mængden af smeltet ferskvand fra indlandsisen med 30 procent efter et vulkanudbrud som følge af de lavere temperaturer," siger Sebastian H. Mernild.

Det er endnu svært at sige noget om, hvor voldsomt udbruddet fra den islandske vulkan Eyjafjallajökull er. Jo længere og mere intenst udbruddet er, desto mere støv og damp vil der blive sendt op i atmosfæren.

"Desto mere vil det påvirke klimaet. Det er endnu svært at sige, hvor stor effekt den islandske vulkan vil have på klimaet for fremtiden, men i løbet af de næste par måneder vil der ligge en støvdyne hen over Europa og reducere temperaturerne," siger forskeren.