Asken koster os 150 mio. i døgnet

Den tunge sky af damp og aske fra den islandske vulkan Eyjafjallajökull koster det danske samfund dyrt. Samlet løber regningen op imod 150 millioner kroner i døgnet, lyder beregningen fra arbejdsgiverorganisationen DI.

- Vi har opvejet både plusser og minusser, og den samlede regning løber op imellem 130 og 150 millioner kroner, siger Michael Svane, direktør for transport i DI.

De største tab ender hos luftfartsbranchen og lufthavnene. Også turismeerhvervene mister penge på de gæster, der må blive hjemme, men til gengæld henter for eksempel hoteller og taxaer en gevinst på de flypassagerer, der er strandet i København.

- For virksomhederne er det primært spildtid, der koster. Det, at man ikke kan komme ud at rejse og for eksempel går glip af et vigtigt kundemøde, siger Michael Svane.

Indtil videre har askeskyen lagt luftrummet over Danmark øde i et døgn - og ingen fly kommer på vingerne før tidligst klokken to lørdag morgen. Virksomhederne frygter, at askeskyen bliver hængende i flere dage, siger Michael Svane.

Det er en meget alvorlig situation for virksomhederne, at de er afskåret fra flyrejser, siger cheføkonom i Dansk Erhverv Jens Brendstrup.

- Hvis en virksomhed går glip af et besøg fra en udenlandsk kunde, så kan det koste direkte i ordrebogen. Der er ingen tvivl om, at det her koster samfundet penge på bundlinjen, siger Jens Brendstrup.