Aske kan ramme redningshelikoptere

Kun en tåbe frygter ikke askeskyen. Nogenlunde sådan kan man omskrive det gamle søsportsråd. For askeskyen, der nu driver ind over Danmark, kan i værs-te fald betyde, at Flyvevåbnets red-ningshelikoptere kan blive nød til at blive på jorden.

"Folk, der overvejer at tage på vand-et, bør derfor tænke sig ekstra godt om og følge situationen på Flyver-taktisk Kommandos hjemmeside", lyder opfordringen nu fra forsvarets side.

Skyerne har dog endnu ikke givet konkrete problemer for helikopterne.

"Vi er nødt til at opretholde den nødvendige sikkerhed. Så hver eneste flyvning skal autoriseres hos Flyvertaktisk Kommando," oplyser flyvervagten ved den fælles redningscentral, JRCC, i Århus.

Flyver også med syge patienter

Redningshelikopterne i Roskilde, Aalborg og Skrydstrup står ikke kun for redningsaktioner til havs, men overflytter også patienter mellem sygehusene - herunder syge folk, der skal flyves fra øerne ind til hospitalet.

Falck driver via selskabet Dansk Luftambulance en helikoptertjeneste, hvor man flyver med en lægeambulance fra Niebüll i Tyskland. Torsdag eftermiddag var helikopteren i luften, hvor den fløj en patient fra Skrydstrup til hospitalet i Odense.

"Vi følger de retningslinier, der er udstukket, og agerer derefter. Men jeg forventer ikke umiddelbart, at det kommer til at give os problemer. Vi flyver ikke så højt," siger direktør Leif Wiuff fra Dansk Luftambulance.