Nyheder

Hjerteforening: Fortsæt med at spise frugt

Selvom frugt og grønt ikke beskytter nær så meget mod kræft, som tidligere troet, skal folk blive ved med at spise masser af det, forklarer hjerteforeningen.

Bliv ved med at spise rigeligt frugt og grønt. Så klart er budskabet fra Hjerteforeningen, efter at det er kommet frem, at frugt og grønt ikke beskytter betydeligt mod kræft.

Man er nervøse for, at undersøgelsen får folk til at gå uden om bananer og broccoli i supermarkedet, og det vil være en stor fejl. Der er nemlig mange gode argumenter for at spise frugt og grønt.

- Det er vigtigt at slå koldt vand i blodet og ikke afskrive kostrådene. Højt indtag af frugt, grønt, nødder og fuldkorn og lavt indtag af simple kulhydrater er fortsat vejen frem, hvis man gennem sin kost vil forebygge for eksempel hjerte-kar-sygdomme, siger direktør i Hjerteforeningen, Inge Vestbo.

Og der skal ikke særlig meget til for nedsætte risikoen betydeligt for blandt andet hjerte-kar-sygdomme. Selvom vi hyppigt for at vide, at seks stykker frugt og grønt er vejen frem, kan mindre også gøre det, forklarer Inge Vestbo.

Forskning har nemlig vist, at for hver 100 gram frugt og grønt, man spiser, så falder risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 5-10 procent.

- Hvert lille skridt i en sundere retning tæller på sundhedskontoen, og de første skridt tæller mest. Blot ét æble eller 100 gram af en anden frugt eller grøntsag mere om dagen kan sænke din risiko for hjerte-kar-sygdomme med op til 10 procent, siger Inge Vestbo.

Formand for kampagnen '6 om dagen', Else Molander, bakker Hjerteforeningen op. Selvom hun efter undersøgelsens offentliggørelse overvejer at ændre formuleringen på deres hjemmeside om, at frugt og grønt beskytter mod kræft, understreger hun, at folk ikke må stoppe med at spise frugt.

- Vi kan godt blive lidt bange for, at folk vil stoppe med at spise frugt og grønt, når sådan en undersøgelse får så stor 'blæst' i medierne. Og det må de ikke. For selvom det ikke beskytter så meget mod kræft end tidligere troet, er der jo masser af beskyttelseseffekt i generelt at have et godt indtag af grøntsager, siger hun.

/ritzau/