Nyheder

En danskers rejse gennem 2. Verdenskrig

Som 15-årig messedreng startede Edmund Petersen, 84, en fantastisk rejse gennem Anden Verdenskrig. Han var og er stadig Danmarks yngste allierede krigssejler.

Edmund Petersen påmønstrede i 1941 skibet Axel Carl i hjembyen Korsør. De første ture gik til Tyskland og Holland. Den tredje tur gik til Hamborg og Rotterdam, hvor skibet lastede traktorer og støbegods til Leningrad.

Da de ankom til Leningrad havde tyskerne netop angrebet Sovjetunionen. Danmark blev opfattet som en del af Tyskland og skibet blev derfor beslaglagt og besætningen tilbageholdt.

En lang rejse var begyndt

Fra Leningrad blev Edmund Petersen transporteret med et fangetog til Moskva, hvor han oplevede en lang række bombeangreb.

Herfra gik det videre til koncentrationslejren Oranki ca. 400 km øst for Moskva hvor besætningen fra Axel Carl boede hele sommeren. Derefter videre med fangetog i 28 døgn til Sibirien og en ny krigsfangelejr, hvor de var interneret i næsten halvandet år.(Artiklen fortsætter under videoklippet)

Tre af besætningsmedlemmerne døde af sult og sygdom i lejren. Men der var bud efter resten af besætningen, som de allierede ønskede i aktiv tjeneste i den engelske marine.

I allieret tjeneste

Edmund Petersen og de øvrige besætningsmedlemmer blev derfor sat på et tog mod Tasjkent i Uzbekistan og videre til Baku ved Det kaspiske Hav. De sejlede herfra til det daværende Persien og videre i busser til Teheran, hvor de blev forsynet med engelske uniformer.(Artiklen fortsætter under videoklippet)

Derfra gik turen videre til Cairo indtil de nåede rejsens mål: Havnebyen Alexandria i Egypgen, hvorfra de i det næste halvandet år sejlede i allierede konvojer. Edvard Petersen sejlede på det norske skib Hermelin. Da var han 16 år.

De sejlede med højoktan benzin til Montgommerys fly. En eksplosiv last - og med tyske bombefly sværmende omkring sig. Edmund Petersen så mange allierede skibe eksplodere omkring sig. Selv blev han først torpederet med det danske skib Inger Toft i Nordatlanten i marts 1945. Skibet gik ned. Edmund Petersen reddede livet.