Søger fiskere, der hjalp jøder i oktober '43

To advokater fra Minnesota søger efter nogle af de danske fiskere, der hjalp 7200 danske jøder til Sverige i oktober 1943. Formålet er at sige tak, simpelthen tak. Det skriver avisen Star Tribune.

Ideen opstod hos advokaten Mark Savin, der læste om den store redningsaktion, og besluttede, at den, ville han markere.

"Det er en måde at sige 'tak for hjælpen' til danskerne fra en jøde," fortæller den 64-årige advokat. Han drøftede sagen med sin kollega Rikke Dierssen-Morice, der har arbejdet for det lokale dansk-amerikanske kulturcenter. Hun kontaktede det lokale jødiske samfund, og de slog sig sammen om en fælles fejring den 16. maj. Og nu er de på jagt efter nogle af de overlevede fiskere - eller pårørende - som kan komme og deltage.

Redningsaktionen blev sat i værk, da tyskerne havde besluttet, at alle jøder skulle arresteres og deporteres til koncentrationslejrene. Den skæbne overgik med redningsaktionen kun omkring 450 af jøderne i landet.

Der er allerede indbudt to af den jøder, der blev sejlet over Øresund. Den ene af dem er Gustav Goldberger, der blev sejlet ud i den kolde oktobernat for 67 år siden sammen med sine forældre og tre brødre. De fik ikke fiskerens navn, og de så ham aldrig siden.

"Her var et land, der kunne have behandlet jøderne, ligesom de gjorde i Polen og andre steder, fuldstændigt uden respekt. Men i Danmark var det lige omvendt. Det var Danmarks måde, at sige til tyskerne, at de skulle skrubbe af helvede til: 'de danske jøder er danskere, og vi skal nok tage os af dem'. Og det var præcis, det de gjorde," fortæller han til den amerikanske avis.