Nyheder

Balkan-veteraner begår selvmord

Siden 2007 er 26 danske soldater blevet dræbt i Afghanistan. Samtidig har næsten halvt så mange tidligere danske soldater begået selvmord.

I alt 11 tidligere soldater, der i begyndelsen af 1990'erne var en del af FN's fredsbevarende styrke på Balkan, har taget deres eget liv, oplyser Livlinen ved Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), som har forsøgt at hjælpe samtlige af de nu afdøde. Det skriver jp.dk.

Især det offentliges pres på vete-ranerne får skylden for selvmordsraten.

Kommunerne hjælper ikke

"Men hvad nytter det, at jeg får en tidligere og psykisk ødelagt soldat i behandling, hvis han samtidig bliver frataget sin kontanthjælp, ikke kan betale sin husleje og regninger og bliver presset på alle ledder og kanter af sin kommune. Det er præcis det, der sker hele tiden. Og det er præcis det, som får soldaterne til at opgive ævred," siger konsulent Yvonne Tønnesen fra Livlinen.

281 soldater har forsøgt selvmord

Hun har haft kontakt til yderligere 281 soldater, som har forsøgt at begå selvmord. Heraf har de 177 forsøgt at begå selvmord mere end en gang.

"Selvmord nummer 12 er på vej. Jeg har lige fået en sag, hvor en kommune på syvende år vil presse en tidligere soldat ud i et fleksjob. Selv om der ligger en udtalelse fra en psykiater om, at manden tager sit eget liv eller går fuldstændig amok, hvis kommunen presser ham mere. En anden tidligere soldat står i samme situation i en anden kommune. Så lige om lidt kommer vi op på 13 selvmord," siger Yvonne Tønnesen.

Skal have fred fra det offentlige

HKKF ønsker socialloven ændret, så psykisk skadede soldater bl.a. kan få en midlertidig førtidspension og fred fra det offentlige i en periode på fem år. Den nyudnævnte formand for social- og sundhedsudvalget i kommunerns forening, KL, Anny Winther (V), vil i dag mandag undersøge, om der er behov for en særlig indsats i kommunerne for at hjælpe soldaterne."Det lader til at være et område, som vi måske har forsømt," siger hun.Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) ønsker ikke at forholde sig til kritikken af kommunerne.

"Soldaternes tragiske selvmord er en alvorlig sag, som jeg først er nødt til at undersøge de nærmere omstændigheder omkring," siger ministeren.