Spar penge på din mobilregning

Mange danskere få et chok når telefonregningen på mobiltelefonen dumper ind af brevsprækken.

De er ikke opmærksomme på den stribe af faktorer der kan sende regningen i vejret med raketfart.

Her er en række gode råd til at holde regningen nede:

Ny mobil

Har du en ny mobil så vær opmærksom på, at den sandsynligvis har mange nye funktioner, som din gamle mobil ikke havde. Undersøg om den har aktiveret tjenester der automatisk modtager eller sender data.

Du bør ligeledes sikre dig om dette dataforbrug er omfattet af dit mobilabonnement eller om det skal betales pr. MB.

Opdaterer din mobil automatisk

Mobilen kan sørge for at email, kalenderaftaler eller Facebook-nyheder automatisk opdateres. Dette sker ved regelmæssig dataoverførsel. I mobilens indstillinger kan du selv vælge om du ønsker disse automatiske opdateringer. På den måde er det dig der styrer mobilens dataforbrug.

Ønsker du automatiske opdateringer bør du overveje et abonnement med dataforbrug eller en Mobilsurf pakke.

Trådløst netværk eller mobilnettet

Hold øje med det lille WiFi ikon på din mobil. Det fortæller om du er forbundet til et trådløst netværk, som ofte er gratis. Kan du ikke se ikonet i mobilens display så overføres data sandsynligvis via det almindelige 3G netværk, som koster penge.

Dataforbrug

Tjek hvor meget dataforbrug der er inkluderet i dit abonnement og overvej om du har brug for en Mobilsurf pakker ift. den samlede datamængde du bruger hver måned på fx download, surf, streaming og automatiske opdateringer.

Du kan følge med i dit forbrug på din regning og via Selvbetjening.

Video koster kassen

Datatjenester kan blive meget dyre, hvis der afregnes pr. MB. uden en Mobilsurf pakke. 60 min radiostreaming, 20 min. YouTube video eller 10 min. TV streaming fylder over 50 MB på mobilen.

MMS i udlandet

Vær opmærksom på at MMS-beskeder hos udenlandske mobiloperatører ofte afregnes ud fra det dataforbrug de generer. En MMS hilsen indenfor EU's grænser er ikke dyr. Fra resten af verden kan et feriefoto i en MMS kan godt blive dyrere end at sende et rigtig postkort.

Høj eller lav kvalitet

Når du surfer på internettet, kan du vælge en indstilling på mobilen, som fjerner billederne på de sider, som du besøger. Det mindsker mængden af data og dermed prisen, hvis du har et abonnement hvor du betaler pr. MB.

Navigation

Bruger du i din mobil, vil du i de fleste tilfælde også bruge meget data. Det er derfor dyrt at bruge, hvis du ikke har en Mobilsurf pakke.

Vær specielt opmærksom på at bruge navigation i udlandet.

Data i udlandet

Du skal være opmærksom når du bruger datatjenester i udlandet. Det er andre mobiloperatørs netværk som du benytter og prisen er ikke den samme, du er vant til. Det kan blive meget dyrt.

Valg af mobilnetværk

I nogle områder af Danmark kan man risikere, at ens mobil eller mobile bredbånd benytter et netværk fra udlandet, hvis signalet er stærkere. Eksempelvis langs Sjællands kyst mod Sverige. Eller ved den danske grænse mod Tyskland. Dette kaldes roaming.

Vær opmærksom på, hvilket netværk du benytter. De fleste mobiler og mobilt bredbånd kan indstilles til, at brugeren manuelt vælger netværk.

Abonnementsansvarlig

Er du forældre og ansvarlig for et eller flere mobilabonnementer som dine børn bruger? Så er det er vigtigt at du sikrer klare rammer for brug af mobilen.

Børn og unge er vant til at surfe på, streame fra, uploade til samt chatte på nettet. Dette kan generere stort dataforbrug og blive en dyr fornøjelse på mobilen.

Kilde: Telia