Nyheder

Identitetstyveri er alt for nemt

En rundringning, som DR Kontant har foretaget, indikerer, at identitets-tyveri er mere udbredt, end man måske skulle tro. Og da to journalister fra Kontant bytter CPR-numre og sygesikringsbevis, overtager de uden problemer hinandens identitet.

Med sygesikringsbeviset i hånden har de to uden problemer lavet adresseskift, oprettet bankkontoer i hinandens navn, købt mobiltelefon, overført penge fra hinandens kontoer og oprettet et Mastercard med en kredit på 10.000 kroner i Magasin.

Ingen bemærker 15 års forskel

Ingen af de steder, Kontant besøger, lægger de ansatte mærke til, at der er 15 år forskel i alder på personen, der står foran dem og det CPR-nummer, de opgiver. Selv når journalisterne viser en anden persons kørekort med billede, godkendes det som ID.

Det lykkes endda for en af Kontants journalister at købe en mobiltelefon med abonnement til 2600 kroner uden overhovedet at vise nogen form for ID, men blot ved at oplyse sin kollegas CPR-nummer, bankkontonummer samt og et forkert pasnummer.

"Det er alt for nemt at misbruge et CPR-nummer. Nummeret var jo noget man opfandt i 60'erne og dengang fungerede det sikkert fint, men vi lever i en helt anden verden i dag. Det hele er blevet digitaliseret og derfor må vi også få gjort noget ved CPR-nummeret. Det fungerer ikke, som det er i dag"," siger Annette Høyrup, fra Forbrugerrådet på baggrund af Kontants afsløringer.

Kontant har ringet til 14 helt tilfældige personer, som havde lagt deres CV med CPR nummer ud på nettet. Tre ud af 14 havde fået deres CPR-nummer misbrugt. Der var købt varer og mobiltelefonabonnementer i deres navn.