Nyheder

Dansk satellit i fare i rummet

I 11 år har den første danske satellit Ørsted fløjet rundt i rummet for indsamle brugbare videnskabelige data. Men i dag klokken 10.49 kan det eventyr i følge Berlingske Tidende være forbi.

Det sker, når Ørsted passerer tæt på efterladenskaberne af en udtjent russisk satellit, der for et år siden smadrede ind i en amerikansk Iridium-satellit.

Sammenstødet spyede satellitrester ud i højere og lavere kredsløb, og det første offer kan vise sig at blive den danske satellit Ørsted.

"Vi har modtaget en advarsel fra amerikanerne om, at resterne af den russiske satellit og Ørsted passerer hinanden inden for en afstand af 400-500 meter, og det er meget lidt i den her sammenhæng," siger Carsten Jørgensen, direktør for Termas Space Division, som varetager kommunikationen med Ørsted.

Forsinket registrering

Advarslen kom fra NASA, der holder et vågent øje med 20.000 individuelle stykker rumaffald, som suser rundt om jordkloden med 85.000 kilometer i timen.

Amerikanerne har beregnet, at resterne af den løbske russiske satellit vil krydse Ørsteds bane torsdag klokken 10.49 dansk tid. Der kan ikke fra Jorden gøres noget for at ændre på satellittens bane.

"Vi kan kun holde øje og holde vejret," siger Carsten Jørgensen.

Satellitten og rumaffaldet krydser hinanden 700 km over Beauforthavet nord for Alaska og Canada.

Det er ikke sandsynligt, at en eventuel kollision vil blive registreret med det samme, hverken som glimt set fra Jorden eller på anden måde. Ørsteds skæbne kendes derfor først flere timer senere:

"Vi har et planlagt kommunikations-pass med satellitten klokken 14. Hvis vi ikke hører fra den, kan vi kun håbe, at der er noget andet i vejen," siger Carsten Jørgensen, der har arbejdet med Ørsted-satelitten helt fra dens spædeste begyndelse i 1990.